http://mazury.opx.plBloom

Noclegi na Mazurach

Pensjonaty

Pensjonat – turystyczny obiekt hotelarski posiadający co najmniej 7 pokojów, świadczący dla swoich klientów całodzienne wyżywienie.

W zależności od wyposażenia i zakresu świadczonych usług wyróżnia się 5 kategorii pensjonatów, gdzie najwyższa ma 5 gwiazdek, a najniższa – 1 gwiazdkę.

Apartamenty

Apartament – wystawne, przestronne pomieszczenie (XVI wiek), w XIX wieku określenie używane w odniesieniu do luksusowego mieszkania lub zespołu pomieszczeń przeznaczonych dla potrzeb jednego użytkownika.

Kwatery Prywatne

Kwatera – zgodnie z przepisami ustawy z dnia 22 czerwca 1995 r. o zakwaterowaniu Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 41, poz. 398) kwaterą jest lokal mieszkalny przeznaczony wyłącznie na zakwaterowanie żołnierzy służby stałej.

Normatywne pojęcie kwatery zmieniało się w na skutek dokonywanych przez ustawodawcę zmian w ustawie o zakwaterowaniu Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej. Obecna ustawowa definicja kwatery obowiązuje od 1 lipca 2004.

Domki Letniskowe

Agroturystyka

Agroturystyka – forma wypoczynku w warunkach zbliżonych do wiejskich. Może być połączona z pracą u osoby zapewniającej nocleg. Traktowana jako alternatywne do rolnictwa źródło dochodu mieszkańców wsi.

Ta forma masowej turystyki obejmuje różnego rodzaju usługi, począwszy od zakwaterowania, poprzez częściowe lub całodniowe posiłki, wędkarstwo i jazdę konną, po uczestnictwo w pracach gospodarskich. Polega na wykorzystaniu piękna krajobrazu wiejskiego i uatrakcyjnianiu gościom pobytu udziałem w codziennych zajęciach w gospodarstwie, w tradycyjnym rzemiośle artystycznym (np. haftowanie, szydełkowanie), w obrzędach ludowych oraz w przygotowywaniu potraw regionalnych, połączonym z wypiekiem chleba, wyrobem serów lub wędlin.

Agroturystyka to rodzaj turystyki wiejskiej, znanej w Polsce od dawna jako wczasy pod gruszą. Jest to forma wypoczynku u rolnika, w funkcjonującym gospodarstwie rolnym, gdzie można mieszkać, jadać wspólne posiłki z gospodarzami, uczestniczyć w wielu pracach polowych, obserwować jak na co dzień wygląda hodowla zwierząt i produkcja roślinna.

Celem Agroturystyki jest przeciwdziałanie wyludnieniu wsi i miejscowości górskich, wzrost dochodów ludności miejscowej, wytwarzanie wyrobów pamiątkarskich, wzrost atrakcyjności obszarów wiejskich, wyrażający się we wzroście cen gruntów, a przez to wartości terenów rolnych i wiejskich oraz rozwój infrastruktury wspierającej ekologiczne wzory turystyki.

Kemping

Kemping – obiekt turystyczny położony na większym terenie, ogrodzony i strzeżony, na którym goście zatrzymują się na pobyt w namiotach, samochodach kempingowych i przyczepach kempingowych, ale mogą także korzystać z pawilonów, domków turystycznych lub innych obiektach stałych. Kempingi umożliwiają przyrządzanie posiłków i parkowanie samochodów[2].

Część kempingów honoruje karty rabatowe wydawane przez organizacje caravaningowe.

Dobrze wyposażone kempingi posiadają zazwyczaj:

  • stoły
  • toalety i umywalnie, prysznice
  • wyznaczone miejsca do przygotowywania posiłków
  • podłączenie do energii elektrycznej
  • krany z wodą pitną
  • specjalne miejsca do spuszczenia wody zanieczyszczonej z pojazdów caravaningowych
  • miejsce zabaw dla dzieci
  • miejsce na rozpalenie ogniska.

Pola Namiotowe

Hostele

Hostel – tanie miejsce tymczasowego zakwaterowania o standardzie różniącym się od hotelu głównie ilością miejsc w pokojach, łóżkami piętrowymi i współdzieleniem części wyposażenia oraz pomieszczeń przeznaczonych dla gości (np. wspólna kuchnia / łazienka). Najczęstszymi gośćmi w hostelach są studenci i osoby uczące się z różnych krajów. Charakterystyczne dla hostelu jest wynajmowanie łóżka, a nie pokoju (patrz: dorm). Pierwszy hostel (schronisko młodzieżowe), otwarty został przez Richarda Schirrmanna w Niemczech w roku 1912.

Z pojęciem hostelu stricte związane jest pojęcie “backpackingu”, czyli specyficznej formy podróżowania, najczęściej polegającej na przemieszczaniu się od miasta do miasta publicznymi środkami transportu. “Backpacker” w języku angielskim to człowiek z plecakiem na plecach. Ostatnio ta forma podróżowania urosła do roli sposobu na życie. [2].

Hostele nie spełniają pewnych wymogów formalnoprawnych, z powodu czego nie mogą używać nazwy hotel czy motel. PKWiU dla hostelu to 55.23.Z, (miejsca tymczasowego zakwaterowania, gdzie indziej niesklasyfikowane).

Hostel jest słowem pochodzącym z języka angielskiego, oznacza schronisko lub noclegownię, może także oznaczać schronisko młodzieżowe. W języku pracowników hostelu często używa się skróconej nazwy – host.

Pokoje w hostelach to najczęściej tzw. dormy, czyli pokoje wieloosobowe. Wieloosobowy oznacza w tym wypadku zazwyczaj pokoje z 6-12 łóżkami, mogą być przeznaczone dla obu płci, męskie lub żeńskie. Podział na dormy męskie i żeńskie nie we wszystkich krajach świata jest przestrzegany.

W hostelach można znaleźć także pokoje indywidualne: 1-, 2-, 3-osobowe. Cena pokoju wzrasta, jeśli znajduje się w nim łazienka, w innym wypadku łazienka jest współdzielona i znajduje się blisko pokoju. Ceny hosteli są jednak niższe niż ceny hoteli.

Polskie hostele na ogół nie odbiegają standardem od spotykanych w Europie Zachodniej, różnią się natomiast ceną, są najczęściej tańsze. Najwięcej hosteli w Polsce znajduje się w Krakowie

Obowiązujący niepisany standard hostelowy to: darmowy internet (o ile jest dostępny), czasem darmowe proste śniadanie lub kawa i herbata, pokój wspólny dla gości (najczęściej z telewizorem), gdzie można poznać nowych znajomych, otwarta całą dobę recepcja.

Hostele istnieją praktycznie na całym świecie, są bardzo popularną alternatywą dla hoteli.

Hotele

Hotel – obiekt wchodzący w skład infrastruktury turystycznej, świadczący odpłatnie usługi noclegowe (przede wszystkim krótkookresowe).

W myśl polskich standardów, hotele muszą dysponować liczbą co najmniej 10 pokoi, w większości jedno- i dwuosobowych. Jednocześnie powinny oferować szeroki zakres usług związanych z pobytem turystów.

Termin “hotel” (obiekt hotelowy) bywa często mylony z szerszym pojęciem – “obiekt hotelarski”.

Standardy hoteli

Ze względu na wiele czynników (mi.in. standard usług, lokalizację czy wyposażenie), hotelom przyznawane są kategorie (tzw. “gwiazdki”). Duże sieci czy konsorcja hotelowe, w oparciu o kategorie hotelowe, rozgraniczają marki swoich obiektów.

Na przykład francuskie konsorcjum hotelarskie Accor, składa się z następujących sieci (wydzielonych ze względu na standardy hoteli wchodzących w skład sieci):

  • ***** Sofitel,
  • **** Novotel,
  • *** Mercure,
  • ** Ibis,
  • * Etap.

W Polsce, decyzje o zaszeregowaniu hotelu do odpowiedniej kategorii, wydaje Marszałek Województwa(art.38 ustawy o usługach turystycznych). Kontrolę spełniania odpowiednich standardów przez hotel, wojewoda powierza komisji składającej się z jego przedstawicieli, specjalistów z zakresu hotelarstwa oraz przedstawicieli innych służb (m.in. Państwowej Straży Pożarnej czy Państwowej Inspekcji Sanitarnej)

Motele

Motel – przedsiębiorstwo świadczące podstawowe usługi hotelarskie przy uczęszczanym szlaku komunikacyjnym, którego oferta jest skierowana przede wszystkim do zmotoryzowanych podróżnych. Motele są najczęściej usytuowane na obrzeżach miast, oraz wzdłuż dalekich tras, a także w innych szczególnych miejscach, takich jak np. przejścia graniczne, czy skrzyżowania ważnych dróg.

Motele są zaopatrzone w udogodnienia dla podróżujących samochodem, np. duży strzeżony parking z możliwością parkowania pojazdów bardzo blisko pokoju hotelowego. Często są położone również w bezpośredniej bliskości stacji benzynowej. Posiada minimum 10 pokoi, w tym większość jedno- i dwuosobowych. Każdy motel musi świadczyć usługi gastronomiczne.

Domy Wczasowe

Inne Noclegi

Advertisements
Subscribe
Subscribe to our RSS feed and get site updates delivered immediately.
Featured Video
Categories Pages Recent Comments Tag Cloud